Online források

Katalógusok


Minden olyan könyv adatai, amelyik elérhető egy magyarországi nyilvános könyvtárbanIrodalmi művek, teljes szöveggel, ingyenesen, jogtisztánRengeteg magyar magyar könyv olvasható, tölthető le az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett gyűjteményből. Jórészt régebbi szépirodalom, de szakirodalom szerepel a kínálatban. csak olyan művek vannak feltöltve, amelyeknek elérhető jó minőségű digitális változata és a szerzői jog nem tiltja a közlését ezen a felületen.
Itt olvashatóak például Jókai, Mikszáth, Gárdonyi stb. művei. A dokumentumok között többféle módon kereshetünk, böngészhetünk.


Digitális Irodalmi Akadémia

A Petőfi Irodalmi Múzeum által üzemeltetett DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre érhető el. A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel, az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják.
Itt olvashatóak például Csukás István, Örkény István vagy Zelk Zoltán művei.
Kódexek, ősnyomtatványok


Bibliotheca Corvina Virtualis

A szolgáltatás jelenleg elérhetővé teszi az összes azonosított corvina adatlapját, a folyamatosan gyarapodó bibliográfia és számos egyéb érdekesség mellett, a hazánkban őrzött, valamint a wolfenbütteli (Herzog August Bibliothek) corvinákat teszik közzé. Összegyűjtötték továbbá mindazon corvinák elérhetőségeit , amelyeket a külföldi őrzőgyűjtemények publikáltak saját oldalaikon.
Lapozzunk bele bátran virtuálisan ezekbe a csodálatos kötetekbe!

Lexikonok, szótárakTöbbek között elérhető ingyenesen, online:
Magyar életrajzi lexikon
A Pallas nagylexikona
A magyar nyelv értelemező szótára
Magyar néprajzi lexikonKönyvek a nagyvilágból 

Google Könyvek
Jórészt nem magyar nyelvű könyvek, de hazai kiadványok is vannak az adatbázisban. Szabadon olvasható szövegek, megvásárolható E-könyvek és nyomtatott könyvek vegyesen.


DOAB
A Directory of Open Access Books (DOAB) egy nonprofit kezdeményezés az OA megjelenő könyvek láthatóvá tételére. Az adatbázis 13 ezer lektorált könyv és könyvfejezet teljes szövegéhez nyújt hozzáférést 280 kiadótól. 

Fényképek

Digitális Képarchívum

Rengeteg kép nézegethető, tölthető le az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett gyűjteményből magáncélra jogtisztán, ingyenesen. Az ettől eltérő felhasználásra vonatkozó szerzői jogi információkat minden képnél jelzi a honlap
 A képek között többféle módon kereshetünk, böngészhetünk.

Fortepan

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le ingyenesen, jó minőségben. A képek FORTEPAN / X.Y. adományozó megjelöléssel bármilyen célra szabadon közölhetők.


Budapest Képarchívum

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének főváros közéletében jelentősebb szerepet játszó személyiségek arcképeit, az utca- és az épületképeket, életképeket, riportfelvételeket, portré és csoportképeket tartalmaz. 
Azok a képek, amelyeket szerzői jog nem véd, térítésmentesen, külön eljárás nélkül felhasználhatók magáncélra, feltéve, hogy a felhasználás a jövedelemszerzés vagy a jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja,és a felhasználáskor a forrást feltüntetik.


Térképek


Budapest időgép / Térkép
Négy különböző időmetszetben nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével kereshető valamennyi egykorú név (utcák, terek, városrészek, épületek stb).


TV-műsorok, filmek


Nemzeti Audiovizuális Archívum
A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében.  a tartalmak egy része teljesen szabadon elérhető, másik része csak az u. NAVA-pontokon.

Közgyűjtemények digitalizált anyagai


Magyar Nemzeti Digitális Archívum
Az adatbázis a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Nem mindegyik anyag férhető hozzá szabadon.


Europeana

Az Europeana csapata európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel működik együtt a kulturális örökség szórakoztatási, oktatási és kutatási célból történő megosztásáért.
Az Europeana Collections összesen több mint 50 millió digitalizált műhöz (könyv, zenemű, műalkotás stb.) biztosít hozzáférést. Kifinomult kereső és szűrő funkciói segítségével könnyedén megtalálhatja a keresett műveket.
A művészetet, divatot, zenét, fotóművészetet és az I. világháborút bemutató részletes, tematikus válogatásunk galériákat, blogokat és kiállításokat is tartalmaz, melyek célja a tájékoztatás és művészi ihlet nyújtása.
"Az magyar kulturális tudás internetes ábécéje, a megbízható magyar Wikipedia"


Nemzeti Névtér legfontosabb célkitűzése az, hogy egyértelműen azonosítsa a magyar kultúra dokumentumait, a kulturális dokumentumok létrehozóit, a magyar kultúra nevezetes helyszíneit, és ezáltal összekapcsolhatóvá és bejárhatóvá tegye a közgyűjtemények, a tudástermelő intézmények által kezelt kulturális adatbázisokat.
Lehet keresni, személyre, testületre és földrajzi névre.A rendszer jelenleg méb béta verzióban működik.

Tankönyvek, szakirodalom, folyóiratok, források


Digitális Folyóirattár: folyóiratok digitális verziói, korlátozott hozzáféréssel
Digitális Tankönyvtár: a Digitális Tankönyvtár gondozásában közzétett tankönyvek, jegyzetek, elektronikus tananyagok
Egyetemi Digitális Tankönyvtár: egyetemek által készített digitális tananyagok
Jellemzően ingyenes és teljes a hozzáférés.


Hungaricana Könyv- és Dokumentumtár

Múzeumi kiadványok, Magyar Távirati Irodai hírei 1920-1956 (Országos Levéltár), Levéltári kiadványok, Levéltári iratok
Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei, Helyi lapok, helytörténet
Evangélikus Gyűjtemények, Népszámlálási Digitális Adattár – Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, A Magyar Külügyminisztérium kiadványai
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár, Iskolai értesítők, Középkori okmánytárak


Hungaricana- levéltári anyagok

Oklevelek, királyi könyvek, úrbéri tabellák stb.

Magyar folyóiratcikkek közös keresőfelülete

EPA — Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis
HUMANUS — Humántudományi Tanulmányok és Cikkek
MATARKA — Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa   SZTE Egyetemi Kiadványok, UnivHistória, Miscellanea

MTDA (Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma
Az mTD@ olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása.

Magyar Tudományos Művek Tára

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) létrehozásának és működésének célja, hogy legyen egy sok célra hasznosítható nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis Magyarországon.
Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló táblákA portálon a felhasználók átfogó tájékoztatást kaphatnak a magyar jogforrási rendszer múltjáról, és az írott jogforrások rendszeréről.Ezer év törvényei: Corpus iurisMűvészet


https://www.hung-art.hu/

Virtuális múzeum

Köztérkép
A közterek és közösségi terek művészi, valamint emlékőrző alkotásainak szubjektív bemutatására vállalkozó független és önkéntes munkára épülő webes közösség és adatbázis.